navbar-background

Η ΙΔΕΑ

Πρώτα η Ελλάδα

Πρώτα η Ελλάδα

22 Jun 2018 | 15:05

«Πρώτα η Ελλάδα». Η βάση της ιδεολογίας μας.

Ως ΠΑΤ.ΡΙ.Ε. θέτουμε πάνω από όλα την Ελλάδα και τους Έλληνες. Συνεκτικό μας στοιχείο και υπέρτατη αρχή ο πατριωτισμός ως εθνική υπερηφάνεια και αγάπη για την πατρίδα, την ιστορία, τον πολιτισμό, την Ορθοδοξία, και κάθε σπιθαμή της ελληνικής επικράτειας σε γη, θάλασσα και αέρα. Δεν πρεσβεύουμε τίποτα παραπάνω παρά την ιδεολογία της κοινής λογικής, την ιδεολογία της αφοσίωσης στην Ελλάδα, τους Έλληνες και τον Ελληνισμό δίχως ταμπέλες και τεχνητούς διαχωρισμούς, την ιδεολογία της μη ιδεοληψίας.

Κύρια υπόσχεσή μας είναι η εντός ενός κράτους δικαίου εξασφάλιση του υπέρτατου συμφέροντος των πολιτών για αξιοπρεπή διαβίωση, δημόσια ασφάλεια και ευμάρεια του Ελληνισμού καθώς και η διεύρυνση της εθνικής κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων ης Ελλάδος. Διότι αγαπούμε την ελευθερία και αντιτασσόμεθα στην ασυδοσία ενός άκρατου νεοφιλελευθερισμού και κάθε άναρχου οικοδομήματος ενάντια στα συμφέροντα των πολιτών. Και σε αυτήν ακριβώς τη βάση απορρίπτουμε πρωτίστως τον λαϊκισμό της αριστεράς, τα ολοκληρωτικά καθεστώτα, και τις απολυταρχικές ιδεολογίες, όπως εξίσου απορρίπτουμε όσους αρνούνται τον διάλογο ή επιδιώκουν τη μη ενεργή συμμετοχή των πολιτών στις δημοκρατικές διαδικασίες.

Όμως δεν μας ενδιαφέρει μία ιδεολογία ως θεωρητικό ή φιλοσοφικό κατασκεύασμα ώστε να περιγράψουμε ως πανεπιστημιακοί τη λειτουργία του κόσμου γύρω μας. Εκφράζουμε θέσεις έναντι συγκεκριμένων σκοπών και με επιδίωξη την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων. Η ΠΑΤ.ΡΙ.Ε επιθυμεί την παραγωγή θετικών αποτελεσμάτων έναντι ζητημάτων, προσφέρουμε απαντήσεις έναντι ερωτημάτων. Δεν προσαρμόζουμε κανένα θεωρητικό πιστεύω στην πραγματικότητα αλλά αντιστρόφως, δεδομένων ηθικών αρχών και θέσεων, γνωρίζουμε τα προβλήματα και προτείνουμε λύσεις.

Αγαπάμε την πατρίδα μας και θέλουμε να την προστατεύσουμε από κάθε εξωτερική παρείσφρηση, επιβουλή ή  κακόβουλη επιρροή, ενώ αντίστοιχα σεβόμαστε τα υπόλοιπα κυρίαρχα κράτη με κριτήρια αμοιβαιότητας. Γνωρίζουμε το μεγαλείο του Ελληνισμού, φάρος στην ανθρώπινη ιστορία σε κάθε επίπεδο, αλλά αντίστοιχα ηγούμαστε διά του παραδείγματος και της αυθεντικότητας και όχι διά της άμεσης ισχύος ή επιβολής σε τρίτους.

Εξάλλου, υποστηρίζουμε την έννοια του κράτους-έθνους. Ως εκ τούτου, δεν υποστηρίζουμε την ομοσπονδιοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά δεχόμαστε πλήρως την αντικειμενική ανάγκη για συνεργασίες σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Η ιστορική εμπειρία και πρακτική αποδεικνύει πως η απομόνωση δεν αποτελεί πραγματική επιλογή. Φυσικά αυτό δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να υπάρχει πρόοδος και σημαντική εργασία σε σειρά άλλων τομέων, όπως να αυξηθεί ο βαθμός αυτάρκειας της ελληνικής παραγωγής. Άλλωστε η συνεργασία και ο σεβασμός από τρίτους σχετίζεται με τις δυνατότητες της κάθε χώρας, συμπεριλαμβανομένων των παραγωγικών δυνατοτήτων και του βαθμού αυτάρκειας.

Συνολικά, στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής, κοινή συνισταμένη των επιλογών και των προτάσεών μας αποτελεί η θέση αρχής πως πράττουμε ό,τι απαιτείται για εξασφάλιση των συμφερόντων της Ελλάδος μέσα από οποιαδήποτε διεθνή συνεργασία, αρχή η οποία υπαγορεύει την ενεργή συμμετοχή σε όσους διεθνείς οργανισμούς ή συμμαχίες ανήκουμε, με στόχο το μέγιστο δυνατό όφελος για τη χώρα. Όπου συμμετέχουμε, είμαστε ενεργοί έως του σημείου της μη παραμονής μας, αντιπαραβάλλοντας τα κόστη, τα οφέλη και τις εναλλακτικές επιλογές. Δίχως ταμπού, δίχως στρεβλώσεις, δίχως παρωπίδες, δίχως ιδεολοψίες.

Μαζί, ενωμένοι, θα αλλάξουμε το πεπρωμένο της Ελλάδος.